


Dwarsfluit
De dwarsfluit is een van de oudste instrumenten ter wereld. Al in de steentijd werd er op fluiten gespeeld om vijanden te verjagen, signalen door te geven of dieren te lokken tijdens de jacht. Ongeveer 3000 jaar geleden was de dwarsfluit al bekend in China. De eerste Europese versie verscheen zo’n 900 jaar geleden. Het woord ‘dwars’ verwijst naar de manier waarop de fluit wordt vastgehouden tijdens het spelen.
De meeste dwarsfluiten zijn nu van metaal, maar omdat de voorloper van hout was, behoort de dwarsfluit tot de houtblazers. Het instrument wordt bespeeld door over het mondstuk heen te blazen. Dit zorgt voor een heldere, sprankelende klank. De kleppen maken het mogelijk om verschillende tonen te spelen door de gaten in de buis af te sluiten.
Binnen de dwarsfluitfamilie zijn er verschillende fluiten. De piccolo is kleiner en heeft een zeer hoge toon, terwijl de altfluit een warmere, lage klank heeft.
Hoeveel kost een dwarsfluit?
Een degelijk instrument kost tussen de 700 en 1.000 euro, maar er zijn ook goede tweedehandsmodellen. Het is altijd een goed idee om eerst advies te vragen aan de leerkracht bij de aankoop.
Kan je een dwarsfluit huren?
De academie heeft een aantal dwarsfluiten en een altfluit te huur. Vanaf de derde graad wordt een eigen instrument aangeraden.
Waar kan je later met een dwarsfluit terecht?
De dwarsfluit past in bijna elke muziekstijl: van klassiek tot beatbox-fluit, van pop tot jazz. Er is zowel een uitgebreid solorepertoire als veel mogelijkheden om in groep te spelen: kamermuziek, fluitkoor, symfonisch orkest, harmonieorkest en jazzensemble.
Bovendien is de dwarsfluit heel draagbaar en past ze makkelijk in een klein kistje!